4.3.1 Sökord och ämnesordsregister

Från begrepp till sökord

Om du ska skriva en vetenskaplig uppsats kan du börja sökprocessen med att definiera forskningsämnet. Det är viktigt att fundera noggrant på terminologin och förhållandet mellan olika termer och begrepp. Som hjälp kan du t.ex. göra en tankekarta över nyckelord som beskriver ditt ämne.

Exempel:
Du ska skriva en vetenskaplig uppsats som avslutning på en kurs, men du behöver veta mera om vad som kännetecknar en vetenskaplig text. Du gör en tankekarta som ser ut så här:

Vetenskapligt skrivande

Då du har hittat de begrepp som bäst beskriver ditt ämne kan du använda dem som sökord. Som hjälpmedel för att identifiera sökord kan du också använda ordböcker, uppslagsverk, handböcker, kursböcker etc. Också personnamn eller geografiska namn fungerar som sökord.

Då du vet vad du vill hitta måste du ange det i en form som sökprogrammet förstår och kan hantera. Då du söker i en databas är den förvalda sökmetoden vanligen fritextsökning, dvs. du kan använda vilka ord som helst som sökord. En fritextsökning ger ofta ett stort antal sökresultat, eftersom sökningen då sker i alla fält i databasen (t.ex. bland orden i titeln, sammanfattningen eller ämnesorden).

Ämnesord och ämnesordsregister

Ämnesord (subject heading, descriptor) är ord som beskriver innehållet i en publikation (bok, artikel etc.). Ämnesorden finns i databaser och bibliotekskataloger för att möjliggöra bättre, mera fokuserade sökresultat.   Ämnesorden används av både den som matar in informationen i databasen och den som söker information i samma databas. På så sätt använder båda ett gemensamt språk, som gör det lättare att hitta önskad information.

Ett ämnesordsregister (en tesaurus) är en förteckning över ämnesord. Samma ämnesordsregister kan användas i olika databaser. Det finns både allmänna ämnesordsregister och ämnesordsregister för specialområden. Allärs är ett ämnesordsregister som används i många inhemska bibliotekskataloger (Allärs = Allmän tesaurus på svenska, se också VESA webbtesaurus).

Ett ämnesordsregister kännetecknas av att det beskriver relationen mellan ämnesorden. Orden är hierarkiskt ordnade och där framgår t.ex. bredaresnävare och relaterade termer. ”Ersatta termer” betyder att denna term inte skall användas utan i stället rekommenderas den övergripande termen (se bilden nedan).

Man kan använda denna hierarkiska egenskap hos att ämnesordsregister redan då man planerar en informationssökning.

Exempel ur Allärs – ämnesordet ”upphovsrätt”:


Då du söker information i en databas och väljer ämnesord som sökmetod, sker sökningen endast i databasens ämnesordfält. Kontrollera gärna att ditt sökord ingår i ämnesordsregistret innan du startar sökningen.

En ämnesordsökning ger mera exakta sökresultat. En fördel är också att källor på olika språk inkluderas i sökresultatet. Fördelarna med ämnesord är tydliga då man söker i utländska databaser, där det finns mycket varierande termer. Observera dock att en ämnesordsökning också kan begränsa resultaten onödigt mycket.