4.4.4 Upphovsrättsfrågor

På den här sidan bekantar vi oss med följande begrepp som rör upphovsrätt:

  • upphovsman, verk och exemplar av ett verk
  • rättigheter
  • undantag
  • påföljder

Upphovsman, verk och exemplar av ett verk

Upphovsmannen är den person som har skapat verket. Ett verk är vilket som helst resultat av kreativt arbete, t.ex. en skönlitterär eller vetenskaplig text, en målning, ett fotografi, en komposition, ett datorprogram eller en webbsajt. Upphovsrätten är den lagstadgade rätt upphovsmannen har till sitt verk.

Upphovsrätten uppkommer automatiskt då verket skapas. Upphovsmannen behöver alltså inte registrera, publicera eller markera sitt verk med ©. Detta betyder att t.ex. dina opublicerade dikter skyddas av upphovsrätten. Upphovsrätten skyddar däremot inte teman, idéer, metoder, principer, faktainnehåll eller intriger. Du får alltså inte plagiera en dikt som skrivits av en annan person men du får skriva en egen version på samma tema.

Ett verk måste uppnå s.k. verkshöjd för att uppfylla kriterierna för verk och åtnjuta upphovsrättsskydd. Det innebär att verket måste ha en viss självständighet och originalitet. Kravet för att ett verk skall nå verkshöjd kan variera för olika typer av verk. Ett skriftligt verk uppnår verkshöjd lättare än t.ex. ett bruksföremål.

Upphovsrätten skyddar verket, d.v.s. det abstrakta uttrycket för kreativitet. Ett exemplar av ett verk däremot är det materiella uttrycket för ett verk, t.ex. en bok eller en film på dvd-skiva. Förutom upphovsrätt kan exemplaret av ett verk vara förknippat med äganderätt: Då du köper en bok i bokhandeln får du äganderätt till boken men upphovsrätten förblir hos upphovsmannen. Då du har köpt boken har du rätt att sälja eller låna den vidare. För att låna ut datorprogram eller filmer behöver du dock alltid tillstånd av  upphovsmannen.

Då du skriver en uppsats får du upphovsrätt till verket. Verket behöver inte vara vetenskapligt eller konstnärligt, det räcker med kreativitet för att få upphovsrätt.

Rättigheter

Upphovsmannen har rätt att avgöra hur verket får användas. Upphovsrätten ger upphovsmannen både ekonomiska och moraliska rättigheter:

De ekonomiska rättigheterna garanterar att endast upphovsmannen har rätt att utnyttja verket. Det betyder att upphovsmannen ensam kan bestämma

  • om framställning av exemplar, d.v.s. kopiering av verket, samt
  • om verket får göras tillgängligt för allmänheten.
    De moraliska rättigheternaförutsätter att upphovsmannens namn nämns i enlighet med god sed, då verket utnyttjas. Verket får inte heller ändras eller göras tillgängligt på ett sätt som kränker upphovsmannens anseende.

Exempel på framställning av exemplar:

  • Du behöver alltid upphovsmannens tillstånd för att kopiera ett verk i digitalt format från ett datanät.
  • Om du vill använda ett fotografi eller överföra ett verk i digitalt format behöver du alltid tillstånd av upphovsmannen. Undervisningsministeriet har gett utvidgade rättigheter för kopiering för studiebehov men rättigheterna omfattar inte digitalisering (t.ex. att skanna ett verk).

Exempel på hur verk kan göras tillgängligt för allmänheten:

  • Information som publiceras på webben är offentlig. Du måste alltså alltid ha tillstånd av upphovsmannen om du vill publicera information, också om det är på din egen webbsida.
  • Du kan göra en länk till en ingångssida som någon annan har lagt upp. Däremot får du inte hämta in material som skyddas av upphovsrätt till din egen webbsida (t.ex. genom att automatiskt visa materialet i en ram på webbsidan eller dylikt).

Upphovsrätten gäller så länge upphovsmannen lever och 70 år efter upphovsmannens dödsår. De ekonomiska rättigheterna kan efter förhandlingar helt eller delvis överföras t.ex. på ett företag. Upphovsmannen kan endast delvis överföra de moraliska rättigheterna.

Undantag

De mest betydande begränsningarna av upphovsrätten berör privat bruk. Det är tillåtet att ta några kopior av ett ursprungligt, lagligt exemplar av ett verk för privat bruk. Det betyder att man t.ex. inte får kopiera ett musikstycke i MP3-format som finns på webben, inte ens för privat bruk. Man får inte heller sprida vidare en kopia av ett lagligt verk.

En annan begränsning som är rättigheten att citera skyddat material. Det är tillåtet att i överensstämmelse med god sed citera i den omfattning som motiveras av ändamålet. Till god sed hör alltså att ange källan i samband med citatet.

Påföljder

Att kränka upphovsrätten är en straffbar handling. Påföljden kan vara böter enligt upphovsrättslagen. I grövre fall av brott mot upphovsrätten utdöms straff enligt strafflagen.

Mer information om upphovsrätt