4.4.3. Plagiering

Plagiat

Att plagiera innebär att använda andra personers texter, tankar och idéer och presentera dem som sina egna och utan att nämna källan.

Därför är det viktigt att alltid ange de källor som du använder på ett korrekt sätt, vare sig du använder ett direkt citat eller om du återger en källa med egna ord. Det anses också vara plagiat om du anger källan men inte att texten är ett direkt citat.

Att citera utan att ange varifrån informationen kommer är att plagiera – vare sig din källa är en tryckt bok, en tidskrift, en annan studerandes forskningsplan eller en webbsida. Det betyder att om du t.ex. kopierar information från en elektronisk källa genom att klippa och klistra är det plagiat om du inte berättar varifrån texten kommer.

Man behöver inte nämna källan om det är frågan om ett allmänt tillstånd, faktum eller någon annan allmänt känd och godkänd information, som t.ex. ”solen går upp i öst”.

För att förebygga plagiering används vid Hanken programvarorna Urkund och Turnitin för plagiatdetektion. Alla magisteravhandlingar (och ibland även andra uppsatser) genomgår plagiatkontroll. Uppdagas fusk så leder detta till åtgärder. Läs mera i Hankens handlingsplan vid fusk.


Hur fungerar programmen för plagiatdetektion?

Vid Hanken användas Urkund och Turnitin för plagiatdetektion, som är avsett för att känna igen plagiering. Dessa program har också en pedagogisk funktion för att uppmärksamma dig som studerande på att hänvisa korrekt då du producerar text i samband med dina studier.

I de kurser där plagiatprogrammen används är läraren skyldig att informera studenterna om detta. Läs mera om hur processen går till.

Du skickar in din text till en särskild e-postadress, enligt lärarens anvisningar. Den text som lämnas in i plagiatprogrammet jämförs därefter med programmets egen databas, som består av bl.a. böcker, dagstidningar, vetenskapliga artiklar m.m. Programmen jämför också med sidor på internet. Urkund (eller Turnitin) jämför ditt arbete mot dessa källor och skickar därefter analysen till läraren. Läraren går igenom rapporten och bedömer huruvida det finns orsak till vidare åtgärder. Som skribent har du upphovsrätt till ditt arbete och rätt att  bestämma huruvida din text sparas i Urkunds databas. Genom att tillåta att din text sparas i Urkunds eller Turnitins databas försäkrar du dig samtidigt om att ingen annan kan plagiera ditt arbete.

Läs mera om att lämna in ett dokument i Urkund.

Det är viktigt att vara noggrann med att uppge de källor man använder. Läs mera om hur du ska gå tillväga i Urkunds plagiathandbok- Tips och råd till studenter.