Det är mycket oljud i datorutrymmena. Ju mera trivsamma utrymmena är, desto mera oljud tycks det bli: människor pratar, man arbetar ljudligt i grupp, telefoner ringer. Tyvärr går det inte att eliminera allt oljud i utrymmena, men det är varje användares plikt att dra sitt strå till stacken för att bevara arbetsron. Alla kan rymmas med i samma utrymmen om de kommer ihåg att beakta de andra.
I datasalarna arbetar människor nära varandra, men anonymt. Då är det lätt att glömma hur man beter sig bland folk. Personen som arbetar på sin graduavhandling bredvid dig vill säkert inte höra hur du talar med din kompis i telefon (det är förbjudet att tala i telefon i datasalarna!), och en annan som behöver en arbetsstation kommer inte att bli glad om du låser din arbetsstation och tar en lång lunchpaus. Vi kan alla beakta varandra om vi bara vill. Detta gäller även i datasalarna. Ingen ska tåla ohyfsat beteende!
Om någon stör dig ska du vänligt anmärka om det till personen i fråga. Om det inte hjälper kan du kontakta personalen, t.ex. InfoBITen i Helsingfors, datacentralen på tredje våningen i Vasa eller en vaktmästare. Om det inte finns någon personal tillhands kan du ringa växeln på nummer 09-431 331.
Regler för användning av datasalarna och studieverkstaden
1. Ställ din mobiltelefon på ljudlöst när du kommer in i datorsalen. Det är förbjudet att tala i telefon i datasalarna och studieverkstaden.
2. Beakta andra användare och gör grupparbeten i utrymmena som är avsedda för det (t.ex. studieverkstaden). Det är förbjudet att föra ljudliga konversationer i datorsalarna och deras omedelbara närhet. Kom ihåg att personerna vid datorerna jobbar med sina egna arbeten.
3. Om du behöver lämna datorn kan du reservera den för HÖGST 20 minuter. När du lämnar datorn tillfälligt ska du ALLTID lämna en lapp på tangentbordet där det står när du har lämnat datorn. Observera att det inte är artigt mot andra användare att reservera datorn under rusningstid (vardagar 10-17). Om du ser en dator som inte har använts på över 20 minuter eller där det inte finns en lapp med tiden då användaren lämnat den på tangentbordet kan du gå och berätta det för personen vid InfoBITen i Helsingfors/datacentralen i Vasa. Han eller hon kan då komma och skriva ut den föregående användaren och du eller någon annan kan ta den i bruk med det samma. Observera att datorer med specialutrustning är reserverade främst för dem som behöver specialutrustningen. Om du t.ex. behöver en skanner kan du be en person som använder en skannerdator att byta till en annan dator om han eller hon inte använder specialutrustningen.
4. Ät inte vid datorn. Då man äter nära datorn kan tangentbordet eller annan utrustning smutsas ned, och efter att man ätit blir det lätt skräp kvar på bordet. Dessutom kan du orsaka att datorn går sönder eller en farlig situation om du hanterar drycker nära elektrisk utrustning. Städa alltid upp efter dig.
5. Om du behöver hjälp ska du be om den från InfoBITen i Helsingfors/datacentralen i Vasa. Kom också ihåg att vara hänsynsfull mot andra användare och personalen, träng inte förbi kön för att fråga om ditt problem utan vänta på din tur.
Om t.ex. datorn, skrivaren, kopieringsmaskinen eller någon annan utrustning som du använder går sönder ska du genast kontakta personalen för att fixa problemet.Observera att du inte endast har rätt att lösa olika problemsituationer utan också en plikt att göra det då du använder utrustningen vid datorsalarna. Det hör till allmänbildningen för alla användare att veta hur man t.ex. lägger in papper i skrivaren om den är tom, men däremot ska man inte börja ta isär skrivaren eller göra annat ”ingenjörsarbete” självständigt.