2.6.2 Strömmande uppspelning samt video- och ljudinspelningar

Hanken erbjuder dig ibland olika videoinspelningar m.m. av t.ex. föreläsningar och seminarier. Ibland kan du också delta i en föreläsning/ett seminarium från en annan högskola via webben.

Strömmande uppspelning

Om en videofilm finns på webben som såkallad strömmande videofilm (streaming video) kan du se videofilmen över webben utan att först ladda ner hela videofilmen till din dator.

De flesta strömmande videofilmer vid Hanken finns i formatet Adobe Flash, som du kan ladda ner gratis från Adobes hemsida www.adobe.com. Därtill behöver du oftast ett par hörlurar.

Observera att det oftast inte går att lagra Hankens strömmande eller inspelade videofilmer på din egen dator. Du kan ändå se på filmerna både på campus och hemma, bara du är kopplad till Internet.

Ljudinspelningar

Hankens studiematerial finns tillgängligt förutom som videofilmer också som ljudinspelningar. De flesta ljudinspelningarna finns också i Flash-formatet, men en del av materialet finns som mp3-filer.
Eftersom det inte finns någon bild i ljudfilerna är de också ofta mycket mindre än webbvideofilmerna. Det går alltså att höra på dem även med en långsammare uppkoppling.

Videokonferens

Hanken använder sig av Adobe Connectför att ordna föreläsningar eller möten på webben. Då räcker det att deltagare endast sitter vid en Internet-kopplad dator som har Adobe Flash installerad, samt högtalare eller ett par hörlurar. För att kunna delta i diskussionen behöver du också en mikrofon, och ifall du kopplar en webbkamera kan de andra deltagarna också se dig.