3.2.2 Redigera ett dokument (Office 2007/2010)

Redigera ett dokument (Office 2007/2010)

Klicka här för att gå till denna sidans Office 2003 -version!

Då du startar ett ordbehandlingsprogram skapar programmet ett tomt dokument åt dig. Du kan börja skriva i det tomma dokumentet direkt.

Radavstånd

När du skriver en text och kommer till slutet av en rad flyttas muspekaren automatiskt till följande rad. På det viset skapar programmet ett stycke (Paragraph) av texten du skriver. Man behöver alltså endast trycka på Enter om man vill börja på ett nytt stycke eller vill lägga in tomma rader i texten. Om du vill att din text hålls samman i ett stycke, men ändå vill byta rad, ska du trycka på tangentkombinationen Shift+Enter. Då gör programmet ett såkallat manuellt radbyte (manual line break) och programmet tolkar inte radbytet som ett nytt stycke.

Sidbyte

Ordbehandlingsprogram sköter om sidbyte automatiskt, men om du själv vill bestämma var sidan byts ska du föra muspekaren till början av det stycke som du vill börja den nya sidan med. Tryck sedan på tangentkombinationen Ctrl+Enter. Sådant manuellt sidbyte (manual page break) behövs t.ex. då man vill starta ett nytt kapitel i sitt dokument och vill att rubriken kommer högst upp på en sida. Observera att man kan förändra inställningarna för sidbyte via ordbehandlingsprogrammets stilar (det står mera om stilar i ett skilt kapitel om dem).

Funktionerna Sök och Ersätt

I takt med att antalet sidor i ett dokument ökar blir det allt svårare att hitta ett visst parti i texten eller att redigera flera liknande partier. Med hjälp av sökfunktionen kan du lätt hitta det avsnitt du söker, och med funktionen ersätt kan du göra många rättelser på en och samma gång.

Sök

I Microsoft Words nyare versioner hittar du Find (Sök)-kommandot på menyfliken Home (Start). I andra ordbehandlingsprogram startar man sökfunktionen med att välja Find (Sök) under menyn Edit (Redigera).

Ersätt

För att ersätta ett ord eller en teckensträng i ditt dokument i Word, välj kommandot Replace (Ersätt) på fliken Home (Start). I vissa ordbehandlingsprogram samt i äldre versioner av Word finns funktionen under menyn Edit (Redigera).

Att räkna antal ord i ett dokument

Ibland kan du behöva kontrollera antalet tecken eller ord i det dokument som du arbetar med. Informationen kan behövas till exempel när du vill hålla dig inom maximilängden för din uppgift.

I ett Word-dokument ser du antalet ord i det blå fältet nere på sidan. Om du klickar på siffran visas följande fönster, där du också ser antalet tecken och annan närmare information.