Användarnamnet för din nyttjanderätt är inte hemligt, men lösenordet är en personlig ”nyckel” med vilken man vill försäkra sig om att det är du som använder nyttjanderätten och inte t.ex. din granne. Du måste absolut hålla ditt lösenord hemligt och aldrig avslöja det för någon! Trots att du litar på en annan person fullständigt har han eller hon i varje fall ingen rätt att använda ditt användarnamn vid Hanken.
Om du överlåter ditt lösenord till en annan person är det en allvarlig förseelse som kan kosta dig nyttjanderätten till universitetets datorsystem.
Personalen vid datorcentralen kommer aldrig att fråga dig om ditt lösenord, eftersom de har andra möjligheter att hantera problem.
Om någon alltså uppträder som personal och frågar efter ditt lösenord är det sannolikt fråga om ett bedrägeriförsök, och istället för att ge ditt lösenord åt personen i fråga ska du omedelbart informera någon som verkligen tillhör personalen.
Ditt första lösenord finns på ditt underskrivna kontrakt om användarrättigheter. För datasäkerhetens skull måste du byta lösenordet första gången då du använder det . Det nya lösenordet gäller vanligen i ett år, beroende på fakultet och datorsystem. Observera att du med en ny användarid inte kan logga i något system innan du bytt lösenord.
Du kan byta lösenordet till ditt konto på datorerna i datorsalarna eller utanför universitetets nätverk med hjälp av webblanketten på https://ordet.wasa.shh.fi/. Från hemsidan hittar du funktionen ”Byt lösenord” på studerandeportalen.
Det finns vissa kriterier för lösenord som används i universitetets system.
Lösenordet måste innehålla tecken från tre av följande fyra kategorier:
1. små bokstäver (ej skandinaviska åäö)
2. stora bokstäver (ej skandinaviska åäö)
3. siffror
4. specialtecken
- Det skall vara svårt att gissa – dvs inga varianter av flickvännens, kattens eller hundens namn, gatuadressen ed.
- Den rekommenderade längden på lösenord är minst åtta tecken men mycket långa lösenord kan orsaka problem i vissa system.
I takt med att lösenordet växer ökar risken för att man skriver eller minns det fel. Kom också ihåg att stora och små bokstäver (t.ex. A och a) har olika innebörd i lösenord.
Använd aldrig samma lösenord för system innanför och utanför Hankens nätverk!
(T.ex. facebook-lösenord, banklösenordet och Hankenlösenordet bör alla tre vara olika!)
När du senare byter lösenord kan du inte återanvända samma lösenord som förr, av säkerhets skäl. Du måste hitta på ett helt nytt lösenord varje gång. Läs mera om lösenord i kapitlet om datasäkerhet. I följande kapitel lär du dig hur man byter lösenord i de olika systemen.