1.4.7 Insticksprogram för webbläsaren

Nu för tiden kan man med webbläsaren bl.a. lyssna på radio, se på videofilmer och köra olika program. Nya funktioner för webbläsare utvecklas så snabbt att läsarprogrammen inte i sig kan förverkliga alla funktioner. Därför är det bäst att du försäkrar dig om att de mest använda insticksprogrammen (Plug-ins) för webbläsare har installerats i ditt läsarprogram. Då kan du vara säker på att webbsidorna visas på det tilltänkta sättet med alla sina egenskaper (ljud, videofilmer, inlagda tillämpninsprogram o.s.v.).

Om ett insticksprogram som behövs för att visa en webbsida inte är installerat på din dator kommer webbsidan inte att fungera korrekt. För att se webbsidan på rätt sätt måste du installera insticksprogrammet som saknas på din dator. Oftast är det mycket enkelt och dessutom gratis att installera insticksprogram, de går oftast att ladda ner från tillverkarens webbsida.

Eftersom man använder många olika tekniker för webbsidor måste du kontrollera om du har alla nödvändiga insticksprogram på din dator. Du kan testa medieinnehållen nedan: om följande exempel inte syns så som de beskrivs i texten ska du installera insticksprogrammet i fråga på din dator.

Insticksprogram Testa din läsare
Java-miniprogram är program som fungerar bl.a. med operativsystemsn Windows och Linux. Man måste ha programmet Java Virtual Machine (Javas virtuella dator) för att spela Java-miniprogram. Om ett kalkylatorprogram inte öppnas med länken till höger finns Java VM antagligen inte på din dator. Ladda då ner programmet på adressen http://java.com/en/download
Många webbvideofilmer och t.ex. alla demonstrationer i detta undervisningsmaterial är gjorda med Flashteknik som kräver att man har insticksprogrammet Flash Player på sin dator. Om länken till höger inte öppnar en demonstration om hur man återställer filer kan du installera programmet på adressen http://get.adobe.com/flashplayer/
Insticksprogrammet Adobe Reader gör det möjligt att läsa PDF-dokument. Om länken till höger inte öppnar en PDF-fil (där Ragnar Keskivarsen söker jobb) kan du hämta PDF-tillsatsen på adressen www.adobe.com/reader

På webbsidorna för tillverkare av olika webbläsare kan du hitta ett stort antal insticksprogram med vilka du kan förbättra din webbläsare på många sätt. Förutom dessa program använder  webbläsarna också andra program som har installerats på din dator, som t.ex. program för uppspelning av ljud- och videofiler. Följande avsnitt av studiematerialet kommer att se på dessa program.

Kom alltid ihåg datasäkerheten medan du laddar ner program. Det är oftast ofarligt att ladda ner program från stora och välkända programtillverkare, men om du inte är säker på tillverkaren ska du inte ladda ner insticksprogrammet!

Denna länk tar dig till Mozillas webbsidor där du kan kontrollera om dina plug-ins är uppdaterade.