3.4.3 Normal- och layoutbakgrund för bildspel

Klicka här för att gå till denna sidans Office 2007/2010 -version!

På den här sidan kommer vi att se på följande:

  • bakgrunder för bilder
  • redigering av normallayout
  • layoutbakgrund
  • färgbakgrund

Normalbakgrund

Då man redigerar bilderna i en bildpresentation lönar det sig att utnyttja färdiga bakgrunder (Master). Bakgrunderna bestämmer bl.a. hur bilder, anteckningsutskrifter och åhörarkopior ska formateras (teckensnitt, katalogtecken o.s.v.). Om man t.ex. vill lägga till en text till varje bild i bildspelet kan man göra det med bakgrunden.

I PowerPoint finns det tre olika bakgrunder för varje presentation:

  • Slide Master (Bildbakgrund): en specialbild (bilden nere till vänster) med färdigt formaterade rubriker, huvudtexter, formatering och objekt nsom syns på alla bilder i presentationen. 
  • Handout Master (Åhörarkopiebakgrund): en specialbild (bilden nere i mitten) som du kan ställa in för att formatera sammandraget av din presentation. 
  • Notes Master (Anteckningsbakgrund): en specialbild (bilden nere till höger) med vilken man kan formatera utskriften för anteckningar.

 

Redigera bakgrunder

Då man redigerar bakgrunderna för en bildpresentation redigeras alla bilderna i presentationen. Man kan lägga till kontaktinformation, en logotyp o.s.v. till bakgrunden.

Med PowerPoint kan man redigera bakgrunderna genom att öppna menyn View (Visa) och välja Master (Bakgrund), sedan redigera namnet på bakgrunden. Bilden som visas är en bakgrund till en bild. Om man redigerar den, syns förändringarna på alla bilderna i presentationen. Om man t.ex. gör rubriken grön och byter den till fet stil, kommer rubrikerna på alla bilderna som använder bakgrunden att bli gröna och med fet stil. Man kan formaterar rubriker och annan text  som normalt via knappen Format i verktygsfältet. Man kan också ändra katalognivåerna i bakgrunden genom att föra muspekaren till katalogen och göra önskade ändringar. Gå ut ur bakgrundsvyn genom att klicka på knappen Close Master View (Stäng bakgrundsvy) i verktygsfältet  Slide Master View (Visa Bakgrund).

På samma sätt kan man redigera bakgrunderna för sammandraget och anteckningar.

Layoutbakgrunder

Det finns färdiga mallar för bildlayout (Design template) i bildspelsprogrammen, med vilka man kan göra presentationer som är enhetliga till layouten. Många av bakgrunderna är dock så bekanta för publiken att man gärna kan använda sin egen organisations bildlayout istället. HU, t.ex., har sina egna bildlayouter.

I bildlayouterna ingår en enhetlig färgskala samt enhetliga formateringar och stilar. Om man väljer en viss bildlayout för sitt bildspel ersätter den normalbakgrunden man har valt för presentationen. Varje bild man lägger till bildspelet får alltså sin layout från bildlayouten, oberoende av bildstrukturen. Nedan några bildlayouter från PowerPoint:

Om ett bildspel innehåller många diagram, tabeller eller teckningar är det bäst att välja en enkel bildlayout som motvikt. För att byta bildlayout med PowerPoint ska du ha framme normalvyn eller bildsorteringsvyn. Klicka sedan på knappen Design (Formgivning) i verktygsfältet. Programmet öppnar ett urval med bakgrunder i aktivitetsrutan som på bilden ovan. Se igenom urvalet med hjälp av rullningslisten. När du hittar en lämplig bakgrund klickar du på den. Man kan när som helst byta bildlayout för sitt bildspel på samma sätt.

När man klickar på bildlayouten i aktivitetsrutan lägger programmet bakgrunden till varje bild i presentationen. Om man endast vill använda bakgrunden i en bild eller några utvalda bilder, ska man föra muspekaren till högra kanten av bakgrunden som syns i aktivitetsrutan. Programmet visar då en pilknapp som man kan klicka på. Då öppnas en rullgardinsmeny där man kan ge kommandot Apply to Selected Slides (Använd på utvalda bilder):

Färgbakgrunder

Det används alltid någon viss färgskala (Color scheme) i bildlayouterna som beskrevs ovan. Man kan byta färgskalan på en bildlayout, t.ex. från blått till orange.

Med PowerPoint byter man färgskala genom att öppna menyn Format (Format) och välja Background (Bakgrund). Ett fönster som det nedan öppnas på skärmen. Där kan man välja bakgrundsfärgen från en vanlig färgkarta, en glidande färgskala, materialgrafik eller bilder.

Ofta går det så att bilder som blir under tabeller eller diagram stör presentationen. Istället för att byta bildlayout för hela presentationen kan man göra bakgrunden enfärgad på endast de berörda bilderna. Om man har använt en färdig bildlayout för en presentation och vill ställa in en egen bakgrundsfärg så att figurerna på bakgrunden inte syns ska man kruxa för Omit background graphics from master (Dölj objekt från bakgrund).

Om man vill att de nya inställningarna ska gälla alla bilder i en presentation ska man klicka på Apply to All (Använd för alla). Om man vill att de endast ska gälla den bild som är aktiv, ska man klicka på Apply (Använd).