Hankens pilotauditorium – Flexibelt rum för ny och gammal pedagogik

Idag 13.1.2014 skruvades den nya fina fix-WP_20140113_012 Smartboarden fast på väggen i auditorium 306 i Helsingfors. Alla möbler i det gamla i rummet har slängts ut och in kom nya flexibla bord och stolar på hjul.

Inspirationen har vi tagit från Helsingfors universitets Minerva torg, där man experimenterar med nya moderna flexibla undervisningsutrymmen. Man vill ha rum för pedagogiska lösningar som inte begränsas av inredningen, vilket betyder att inredning och teknik skall vara flexibla.

Mindre_WP_20140113_007Auditorium 306 i Helsingfors och auditorium 305 i Vasa har båda förnyats under julledigheterna. Båda rummen har fått 30 nya fina stolar i grått och rött samt 15 bord i salmiakformat, som man kan forma till grupper för sex studerande eller ha på rad eller hur man vill. Eftersom både stolar och bord har hjul kan man snabbt och behändigt t.o.m. mitt under lektionen flytta runt. Även i övrigt skall båda orterna få exakt samma sak i sitt pilotauditorium.

I pilotauditoriet finns Smartboard med tillhörande SMART Notebook program som gör att man Modellarrangemangmycket flexibelt kan utnyttja smartboarden både för att rita och skriva, eller för att plocka fram färdiga bilder eller Powerpoint-filer. Givetvis kan man också bara surfa på datorn eller skriva med ordbehandlingsprogram eller kalkylprogram e.d.

Dessutom är består lärarbordet nu av två s.k. ”cocktail” bord som man kan ställa till en lämplig höjd. De går också lätt att flytta, även om flyttbarheten något begränsas av att det går sladdar mellan dator och smartboard.

I auditoriet finns en bärbar dator som klassdator, istället för den bordsdator som tidigare fanns. Detta eftersom en bärbar tar mycket mindre plats än bordsdatorn. Dessutom finns en dokumentkamera för de som vill rita och berätta på papper, eller visa någon bok eller dylikt via den. En konferensmikrofon och skild webbkamera hör till utrustningen ifall man vill hålla webinarier ed. För Applevänner finns också en AppleTV manick.

Tack vare våra duktiga vaktmästare Janne och Johan fick vi labbet i Helsingfors färdigt i tid för termins starten, inklusive litet tvättade och spacklade väggar. Borden från pilotauditoriet har flyttats till grannrummet 307, där de vita borden småningom flyttas ner till grupprummen utanför Futurum. I Vasa har Smartboarden ännu inte satts fast på väggen, och någon stol saknas men rummet är i användbart skick – det har i praktiken redan använts av fortbildningen i ett par veckor.  Innan terminsstarten kommer ännu väggarna i Vasa utrymmet att målas.

Pilot-beskrivning2-WP_20140113_011
I veckan installeras också programmet Flinga, ett program som kan utnyttjas för att känna studerande på pulsen, samla ideer under lektionen mm. Studerande använder sina mobila apparater (telefoner, pekdatorer, bärbara datorer) och går in via en viss webbsida. Även detta används flitigt i Minerva, men har också spritt sig till flera andra universitet. Flinga kommer att finnas i pilotauditorierna och i ett större auditorium på vardera orten. Eftersom Flinga ofta betyder användning av många mobila apparater, har också WLAN förstärkts på tredje våningen i Helsingfors.

Fungerar piloten bra och kommentarerna är positiva hoppas vi på en större satsning på undervisningsmiljön under kommande år.  Hankens fina studerande och lärare måste också få en fin modern undervisningsmiljö att verka i.

Vem skall använda pilotauditorierna? Hankens vanliga lärare och forskare för grundundervisningen. Det är inte meningen att de skall stå oanvända och bara användas vid speciella tillfällen.

Många nya användbara program tas ibruk under våren, och även någon smartboard till i Helsignfors – Nyheterna presenteras i iKT-bloggen och via öppna workshops eller motsvarande under våren. Följ med och kommentera hur de kan användas, och kom med önskemål!

Open Pilot house i Helsingfors, torsdag 16.1 mellan 11:30 och 13 – kom in när det passar dig och bekanta dig med utrymmet!

Glatt nytt pedagogiskt och flexibelt år 2014!

Kicka & Sampo