månadsarkiv: april 2017

Vad studerar man som marknadsförare?

Foto: Stina Hemming

I veckan ordnades huvudämnesinfo och -mässa för förstaårsstuderande och vi på institutionen var naturligvis med. Alumnerna Kalle Smeds (Crea Marketing) och Heidi Granholm (Vasa Andelsbank) berättade om sina jobb och vad marknadsföringsstudierna gett dem i bagaget. Studeranderepresentanterna Sara Hemming, Ida Söderback och Patrick Latvasalo gav också sina synpunkter på varför marknadsföring blev deras val. Bland argumenten nämndes bla. den breda kompetensen och helheltssynen man får på företagets värdeskapande, kundförståelsen och det mera humanistiska och människonära perspektivet som marknadsföringen bjuder på.


Vi fick också höra om hur ett avhandlingsprojekt i vårt ämne kan se ut, då Patrick berättade om sin snart färdiga gradu. Den handlar om hur konsumenter uppmärksammar varumärken, som man testat att produktplacera på olika sätt i ett dataspel. För att undersöka detta kodade man enkom ett nytt spel, där olika godisvarumärken fanns med olika sätt, vissa mer integrerade i själva spelet och vissa mera påklistrade som banners, utan koppling till spelinnehållet. Skrämdumpen från spelet (nedan) visar på se de olika integrationsgraderna; varumärket som banner, i bakgrundslapskapet och som ett element i själva spelhandlingen, dvs kinderägget som skall fångas för att få poäng.

Själva studien bestod alltså av att respondenterna spelade igenom spelet och besvarade sedan frågor, som skulle ge svar på vad som var det effektivaste sättet att bedriva produktplacering; vilka lösningar gör att man bäst noterar och kommer ihåg varumärket. Så bland annat sådant här kan man syssla med hos oss i graduskedet!

Vi önskar ettorna lycka till i sina stundande huvudämnesval… och före det passar vi också på och önskar er alla en sprudlande glad valborg!

Original och kopior

Bild: Cosmopolitan


Speciellt inom designintensiva branscher tampas företag ofta med att populära och ansedda produkter blir föremål för kopiering och plagiering. När det i typiska fall handlar om billiga kopior på mer exklusiva produkter, händer det också ibland att det går andra vägen, att ett lyxigare varumärke ”blir inspirerat” av någonting mera vardagligt. Ett intressant aktuellt exempel på det är modehuset Balenciagas nya väskmodell, som till färgen och formen påminner om Ikeas ikoniska blåa plastkasse. Ikeakassen kostar under en euro, medan för Balenciagaväskan i läder får man punga ut med ca 2 000 e.

Ikea verkade närmast hedrat av uppmärksamheten som deras kasse fått och kontrade med att instagramma om sin kasse som ”vårens it-väska, som gör att man hänger med i modevärlden”. I en humoristisk annons (som man hittar bl.a. på Dagens Media) tipsar de också om hur man känner igen originalet från kopian.Win-win, för båda varumärkena?

Klimatsmart klädkonsumtion – hur?

Hur ska man tänka och göra om man vill konsumera kläder på ett klimatsmart och hållbart sätt? I en färsk studie av Sandra Roos på Chalmers tekniska högskola har man gjort livscykelinventering av processer inom textilindustrin. Av resultaten kan man dra vissa, kanske lite överraskande slutsatser, som att en stor del (22 %) av miljöbelastningen i konsumtionen av kläder utgörs av transporten av plaggen från affär till konsument; detta spelar en betydligt större roll än t.ex. hur distributionen är skött eller i vilka temperaturer konsumenten tvättar plaggen. Resultaten visar bl.a. också på att ett ekologiskt material inte är allt om man vill konsumera grönt, utan det är tillverkningsprocesserna som t.ex. färgningen av fibrerna, som också kan vara en stor miljöbov, vilket t.ex. många miljömärkningar inte ännu tar i beaktande. Läs mera om resultaten och forskarens råd till konsumenten här!

Pepsi i stormens öga

De senaste dagarna har marknadsföringssnacket kretsat mycket kring Pepsis reklamkampanj där modellen och some-profilen Kendall Jenner rusar från en plåtning till en demonstration, där hon glättigt lättar upp stämningen genom att bjuda en kravallpolis på en Pepsi. Det som var tänkt som ett lättsamt och positivt budskap, att använda varumärket som ett slags stafettpinne för fredlighet och förståelse, baktände i stället helt, och kritiken blev så stor att Pepsi nu har dragit tillbaka reklamfilmen med en ursäkt. Kritikstormen visar samtidigt också konsumenternas roll och makt i att reglera vilka slags kommunikationssätt som man ”köper” och vad i sin tur känns som oäkta och kalkylerande, som i detta fall där många upplevde att man trivialiserar ett allvarligt fenomen; åtgärdar polisbrutalitet enkelt med en läskedryck.

Läs mera om analysen av kampanjen och reaktionerna på den t.ex. på Resumé och Adweek.