månadsarkiv: februari 2017

Funderar du på ämne för din kommande gradu eller kandavhandling? Läs här!

laituri0

Intresserad av ett slutarbete inom turism?

Turismbranschen växer i Finland. År 2014 utgjorde den en större del av landets BNP än jord- och skogsbruk och större än livsmedelssektorn. Branschen sysselsätter många och sysselsättningsgraden förväntas växa.Finlands styrkor i en internationell jämförelse är vår rena natur, vår design och vår arkitektur. Under 2016 lyfte bl a Financial Times, Rough Guide och Lonely Planet upp Finland som ett land värt att besöka.

Flera trender visar på ett generellt ökat intresse av hållbar konsumtion och mer medvetna val i människors resande. De viktigaste trenderna som bedöms ha en positiv inverkan på inkommande naturturism är främst: semestern som en tid för personlig utveckling, ”soft adventure”, ökad efterfrågan på bekväma och tillrättalagda naturupplevelser, längtan till naturen och äkta upplevelser i en alltmer stressad värld samt ökad insikt om vikten av en hälsosam livsstil.

40% av tyskarna vill att deras semester ska vara så miljövänlig som möjligt. Detta är viktigt att ha i åtanke, eftersom 8,6% (6 miljoner) tyskar är intresserade av att resa till Finland under de kommande tre åren. FN har deklarerat 2017 som ”Det internationella året för hållbar turismutveckling” och ATTA (Adventure Travel Trade Association) pekar också ut ”Adventure Travel” som ett av de snabbast växande områdena inom turism, där resenärer stödjer lokala ekonomier och hållbara initiativ uppmuntras.

För att bidra till utvecklingen av en landsbygd som är attraktiv för turister har ett projekt för att utreda förutsättningarna för natur- och ekoturism i Jakobstadsregionen och i Sydösterbotten.
Inom ramen för detta projekt finns möjligheter till att göra kandidat- och/eller magisteruppsatser på följande teman:
• Turismaktörsanalys: identifiera befintliga och möjliga turismaktörer, produkter och upplevelser som kan marknadsföras och säljas till lokala, regional, nationella och internationella turister. Här ingår en identifiering av utvecklings-, utbildnings-, marknadsförings- och finansieringsbehov.
• Ekocertifieringsanalys: utvärdering av fungerande ekocertifieringssystem som finns inom EU-området för att klarlägga möjligheter att certifieras. Här identifieras de turismaktörer som har intresse och förutsättningar att gå in för en ekocertifiering av sitt företag eller sina produkter.
• Infrastruktur och logistikanalys: identifiering av befintliga transport- och logistiksystem med fokus på kundernas rörlighet och transport på landsbygden, med målsättning att skapa lätt tillgänglighet till området nationellt och internationellt. I analysen identifieras möjliga utvecklingsbehov ur ekoturistiskt perspektiv.
Utredningarna är viktiga för att stärka turismbranschen i Österbotten. Vi har en stor potential, vi har det som turisterna efterfrågar, dvs naturupplevelser, ren miljö, ekologiskt och närproducerade råvaror. För att kunna möta efterfrågan och behovet behöver vi utredningar och analyser, för att hjälpa företagarna framåt.

Låter detta som nåt för dig? Ta i så fall kontakt med Peter Björk på institutionen!