Årsarkiv: 2017

Decemberljusglimtar från institutionen

Slutet av terminen har inneburit full rulle för både studerande och personal på institutionen. Men bland alla föreläsningar, tenter och forskningsprojekt ryms också små festliga ljusglimtar, som jag nu tänkte bjuda några bilder från.

Vi på institutionen är väldigt glada över en öppen och nära kontakt med våra studerande, bl.a. via ämnesföreningen HankMark. Vi hoppas att studerande i forstättningen också hittar till tisdagskaffet och vår marknadsförargemenskap. På årets sista tisdagskaffe, där kaffet traditionsenligt var utbytt till glögg, var det dags att utse Årets Marknadsföringsstuderande. Och tattadaa… årets vinnare är ingen mindre än Sara Hemming! Grattis!!

Att råka sitta på ett tisdagskaffe kan ibland leda till att man hamnar på ett jobbuppdrag. Ett sånt miniprojekt, som en grupp studerande blev anlitade att utföra, var en användartestning av Wasa Lines bokningssystem. Avslutingen på det arbetet var en kryssning till Umeå. Marknadsföringsdirektören Johanna Långskog berättade för oss om rederiets verksamhet och marknadsföringsaktiviteter. Vi fick också en guidad rundtur på båten och släpptes till och med upp på kommandobryggan för att beundra utsikten över Kvarken. Framme i Umeå satsade vi på lite deltagande observation av julhandel och restaurang- och kafétjänster. Vi på institutionen hade åtminstone en riktigt rolig och givande resa, så tack för resesällskapet till er som var med!

Eikä tässä vielä kaikki, som de brukar säga på tv-shop. HankMark ska också ha stort credit för att andra året i rad ställt upp och lussat för Hanken i Vasa. Santa Lucia klingade så fint; vilka multitalents det finns bland oss!

Med detta önskar vi, från oss alla, till er alla, en riktigt god och avslappnande jul!

Bild: meilläkotona.fi

Årets julfenomen: tomtedörren, bild: meilläkotona.fi

Black Friday

Bilder: CDON, Jysk, Specsavers


Black Friday har på allvar börjat rota sig som ett shoppingfenomen också hos oss och inte bara i USA där man ofta tillbringar denna klämdag efter Thanksgiving-torsdagen i shoppingens tecken.

Att också våra butiker börjat använda detta tema som ett promotionsjippo gör ju att julhandeln får en liten tjuvstart in i november. Det blir en hel del kommersiellt liv med både julöppningar och utbetalningen av skatteåterbäringen ganska i samma veva.

Hos oss kan man också se att många butiker inte vill nöja sig med bara fredagen som en enskild promotionsdag, utan man kallar direkt sin kampanj för t.ex. Black Weekend eller Black Week. Detta är ju lättare kan göra när fenomenet inte är lika etablerat och inrutat ännu, utan företagen kan mera göra det till sin egen tillämpning.

Kaupan liitto uppger att Black Friday-inköpen i fjol gjordes mest i nätbutiker och av unga studerande och barnfamiljer, medan i år verkar en allt bredare konsumentskara också högre upp i åldrarna visa intresse för Black Friday-specialerbjudandena. Enligt Kaupan Liittos statistik är också antalet butiker som kör med Black Friday-kampanjer stadigt växande.

Även om Black Friday boostar försäljningen, har myntet också en annan sida. Att kunder väntar med sk sällaninköp tills det är någon återkommade reatidpunkt, kan urholka lönsamheten för speciellt mindre företag, som Svensk Handel påpekar. Om en köphysteri ”bara för att det är så billigt” är speciellt ansvarsfull konsumtion kan man ju också fråga sig. 24.11. är ju samtidigt också Köp inget – dagen, som uppmanar konsumenterna till eftertanke kring vad vi köper och vad det har för miljökonsekvenser.

Förstärkt verklighet i hockeyrinken?


Vad skulle 5G-teknologi inom mobildata och konsumtionsupplevelser som en hockeymatch kunna ha gemensamt?

Yle berättar om att finländska hockeyarenor kan bli bland de första miljöerna där man tillämpar de nya, upp till tusenfaldigt snabbare mobildataförbindelserna, som man nu håller på och utvecklar. Detta kunde lägga helt nya digitala komponenter med i den tjänst man upplever live, som att välja själv vilka spelsituationer man vill se en repris av på sin telefon eller till och med vilka spelare man vill att kameran skall följa. Detta, funderar man, kunde användas också som ett led i stamkundsmarknadsföring, så att t.ex. åskådare med säsongskort kunde få tillgång till digitalt innehåll som inte annars är tillgängligt. Ur marknadsföringssynpunkt erbjuder en ny teknologisk kontaktyta också nya möjligheter till sponsorsynlighet.

Intressant blir det också att se i vilka andra konsumtionssammanhang sådana här digitala tilläggselement kan slå igenom.

Lyxa till loppisannonsen

Har du nån pryl du funderat på att annonsera ut på nån nätloppis? Då kanske du kan bli inspirerad av den här reklmavideon på hur man säljer en begagnad bil.

Ett lite avvikande utförande och en gnutta extra kreativitet och humor brukar vara ett bra recept i såna här sammanhang, men denna annons var så pass utöver det vanliga, att det blev en viralhit av den. Läs mera om fallet t.ex. på HS.

Hur en marknadsnykomling positionerar sig

Den svenska tidningen Resumé brukar välja månadens utomhusreklamer och bland de som man lyft fram senast finns ett roligt exempel på vad ett nytt chokladvarumärke gjort för att positionera sig. Man har på ett klurigt sätt lyckas baka in konkurrenters produktnamn och slogan för att visa att man tillhör samma kategori, men erbjuder ett produktattribut som skiljer sig från dem.

Bild: Resumé

Budskpet kräver också en viss ”läskunnighet” för att tolka vilka konkurrenter det är man syftar på. Personligen fick jag ta till google då det gäller ”You’re not yourself when you’re…”. Klarade du av att avkoda de tre reklamerna?

Gamescapes? Snackscapes? Dagens gästföreläsare berättar vad de är för nåt!


På kursen Konsumentbeteende får vi idag besök av en gästföreläsare som berättar om forskningsprojektet ”Co-creative Snacks”. Forskaren och projektchefen Henna Syrjälä beskriver hur man genom att studera konsumenternas vardag då det gäller konsumtion av mellanmål repsektive spel, dvs, deras snackscapes och gamescapes och hur dessa två hänger ihop, kan få input till utvecklingen av nya, hälsosammare livsmedel. Mer om projektet kan man läsa här.

På föreläsningen borde det finnas lite extra platser, så om du tycker att detta låter intressant fast du inte går kursen just nu, så välkommen och lyssna idag, onsdag kl. 14.30 i V236!

Dricker vi sojalatte tack vare Beyoncé?

En pinfäsk marknadsföringsstudie av Outi Lundahl på Vasa universitet har undersökt attitydförändringen mot veganism som specialdiet; ett fenomen som intresserat också studerande på vår institution inom ramen för olika övningsarbeten.

Den aktuella studien visar hur ett rätt så marginellt konsumtionsfenomen får fart och blir anammat som trend av större skaror mainstreamkonsumenter; i detta fall, från att ha varit mest associerat med extremgröna djurrättsaktivister, till att bli en del av en trendig och hälsoorienterad livsstil.

Det som forsakren identifierar här som katalysator för denna förändring i vad man förknippar med veganism bland den stora massan konsumenter, är betydelsen av kändisar och media som influerare. När personer som Beyoncé, Jay Z eller Mike Tyson i berättar sig följa eller testa en vegansk diet, ändrar detta de symboliska betydelserna och associationerna, och kan göra ett tidigare mindre intressant fenomen plötsligt relevant och värt att begrunda som alternativ för en själv.

Hur uppfattnigen om veganism skiftat från ett fokus på etiska drivkafter till ett fokus på trendighet och hälsa belyser Lundahl med ett intressant exempel där dessa symboler kommer i kontrast; en bild av Beyoncé på en veganrestaurang, klädd i läder och päls.

En ny höst!


Välkommen till en ny hösttermin, nya och gamla studerande! I marknadsföring sparkar vi igång läsåret med flera intressanta kurser i period 1, som service innovation, konsumentbeteende, strategisk marknadsföringsledning och trends in tourism. See you there!

Förutom att hösten är tiden då studierna igen kallar och korridorerna här på Hanken fylls med folk, är det också skördetider. Relaterat till detta har vi nyligen fått bevitta ett intressant marknads- och mediafenomen kring en ganska simpel produkt, som blossade upp till en riktig snackis, både då det gäller hållbar konsumtion, jordbruk och kulinarism. Jag talar förstås om blomkålen.

Från att ha riskerat att bonden lämnar sin skörd på åkern, för att handelns inköpspris är så lågt att det inte lönar sig att ta upp den och sälja den (se Vasabladet), startade räddningsaktionen #räddablomkålen, som slussade skörden via Reko till konsumenterna till ett pris som var tillräckligt lönsamt också för producenten. Tack vare den mediala uppmärksamheten (med bl.a. Helsingin Sanomat) tog det hela fart och fenomenet spred sig också till bloggvärden och den traditionella detaljhandlen, och gav blomkålen en efterfrågeboost. Alla ville nu var med i #kukkakaalitalkoot. Men gick det ändå riktigt som på Strömsö, sådär marknadsförings- och publicitetsmässigt? Vad lyckades med detta och vad kanske inte riktigt? Läs mer om hur Hankenforskaren och reko-drivkraften Maria Ehrström-Fuentes beskriver caset på sin blogg. Och tänkte du ta kursen konsumentbeteende nu i höst, får du också höra Maria berätta m hur man sätter marknaden i rullning! 🙂

Papper som pratar? Javisst!

Bild: TU Chemnitz


Tekniika & Talous berättar om att tyska forskare utvecklat en teknik för att integrera högtalaregenskaper i tryckpapper. Denna innovation kunde ha väldigt intressanta tillämpningar också inom marknadsföringsfältet, om trycksaker som t.ex. broschyrer eller förpackningar kunde börja kommunicera och förmedla budskap också auditivt för att förstärka och bygga vidare på det som man lyckas berätta med text och bil i ett begränsat utrymme. Ett ”talande papper” skulle kunna fungera både kognitivt och affektivt, allt från att ge tilläggsinformation eller användningstips till att auditivt måla upp en önskad stämning och skapa känslotillstånd och starkare kommunikationseffekter. Tänk er bara exemplet som Tekniikka & Talous nämner, att en cigarettförpackning skulle förutom varningstexten också verbalt ryta till om tobakens hälsofaror!

Utlandspraktiken gav jobb som SEO expert

Hej!

Mitt namn är Sara Hemming och jag är nu femte årets marknadsföringsstuderande vid
Hanken i Vasa. Många av er vet säkert också vem jag är genom att jag är den som mest
hela tiden tjatar om tisdagskaffe genom att jag är HankMarks ordförande. Men nu ska jag
inte berätta om det utan om något roligt som jag gjorde förra våren – nämligen spenderade
ett halvt år på utlandspraktik i Köpenhamn!

Vänner på besök i Nyhamn


Anledningen till att jag åkte på praktik istället för utbyte är egentligen ganska enkel. Jag
kände nämligen att som marknadsföringsstuderande på Hanken så kommer man i princip bli
klar med en hög utbildning men med lite praktisk erfarenhet och specialisering. Det ville jag
motverka genom att ta chansen och praktisera lite på lägre nivå så att jag skulle ha något
nyttigt på min cv när jag var klar. Därav tog jag chansen att åka och jobba istället för att öka
på antalet studiepoäng.

Tanken var klar och jag satte igång med att söka en praktikplats. Jag sökte många
praktikplatser och slutligen fick jag ett erbjudande från en liten online marknadsföringsbyrå i
Köpenhamn. Jag kollade med Anu och Annika om det verkade okej och sen beslöt jag mig
för att tacka ja.

Jag åkte iväg i januari 2016 och kom hem i slutet på juli. Sex otroligt lärorika, roliga och
spännande månader spenderade jag i Köpenhamn på AW Media. Jag jobbade på AW Media, en
liten online marknadsföringsbyrå som är specialiserad på sökmotoroptimering.
Mina arbetsuppgifter innefattade att skapa webbinnehåll, både text och
grafik, med syftet att optimera synligheten av våra hemsidor i sökmotorresultat.

Jag jobbade på den svenska marknaden och ansvarade för expertvalet.se, en hemsida
som förmedlar B2B-tjänster till företag runt om i Sverige. Kollar man på hemsidan så kanske
det känns tråkigt att producera sådant innehåll som finns där, men tro mig det är en rolig
utmaning att på ett bra sätt sälja en kaffemaskin till en anställd som fått det tråkiga
uppdraget av sin chef att söka fram något nytt till kafferummet.

Sommarfest på jobbet


Märk att jag gjorde dessa uppgifter med noll tidigare erfarenhet varken inom copywriting eller
grafisk design. Det enda jag hade bevisat innan jag kom till Köpenhamn var att jag kunde
skriva en text. AW Media jobbar nämligen med att ta in praktikanter och ge dem chansen att,
genom ett omfattande utbildningsprogram, lära sig det mesta om sökmotoroptimering och
skapande av webbinnehåll. En guldvärd chans som för mig betyder att jag idag är certifierad
Google Analytics användare och har en titel som SEO Specialist. Detta betyder dock att
praktiken är oavlönad, men det ser jag mer som en investering i min karriär.
Det är nu ett halvt år sedan jag avslutade min praktik på AW Media och jag är fastanställd
med ett år kvar av mina studier på Hanken. Jag rekommenderar starkt att man åker på
utlandspraktik eftersom det är en ypperlig chans att skapa arbetskontakter samt samla på
sig praktiska erfarenheter inom ett ämne av marknadsföring. Professorer på Hanken pratar
ofta om att vi utbildas till chefer, det är inte lätt att börja som chef utan erfarenhet och där är
utlandspraktiken en bra grund att börja sin karriär med.

För att hjälpa er som är intresserade av utlandspraktik på traven så listar jag här fem tips om
utlandspraktik.

1. Sök, sök, sök! Sök så många jobb/praktikplatser du bara orkar och kan. Jag använde
mig av Graduateland var jag hittade många bra praktikplatser men kolla också i ditt
personliga nätverk och på andra hemsidor. Kolla även företag du tycker är
intressanta och skicka in till exempel en öppen ansökan.
2. När du vet vart du ska – börja söka boende! Men var inte rädd om du inte hittar
genast, det löser nog sig. Jag hittade boende en vecka innan jag åkte iväg, men
skippa gärna den stressen genom att börja i tid. Googla och kolla efter
Facebookgrupper där du kan söka boende, finns ofta till exempel grupper som
Finlandssvenskar i Köpenhamn där folk är glada att hjälpa.
3. Kom ihåg att Hanken endast finansierar 3 månader av den tid du spenderar
utomlands när det gäller praktik. Kolla så att du kan täcka kostnaderna om du
spenderar en längre tid utomlands, till exempel med studielån.
4. Kolla med din examinator om praktikplatsen är passande innan du bestämmer dig för
att tacka ja. De flesta praktikplatser passar nog inom ramarna för utlandspraktik inom
marknadsföring men kolla för säkerhetsskull så att du inte åker utan att få praktiken
godkänd.
5. När du väl är framme; jobba hårt och njut! Ha roligt, ställ dumma frågor och ge alltid
din egen åsikt! Du är där för att lära dig om branschen och jobbet så följ med, fråga
varför och visa att du har en åsikt när du har chansen att utan större risker testa dina
idéer och kunskaper!

För övrigt så rekommenderar jag även starkt att spendera ett halvår i Köpenhamn.
Köpenhamn är en otroligt fin stad som är lite av en blandning mellan Norden och mellan
Europa – sådär lite hipster men ändå posh. Perfekt avstånd från Vasa och inte lika utforskat
som Stockholm!

Har ni några frågor om utlandspraktik, mina erfarenheter, Köpenhamn eller praktik på AW
Media så får ni gärna kontakta mig på Facebook så svarar jag och hjälper till så gott jag kan. 🙂

Jag och mina medpraktikanter på Louisiana konstmuseum