månadsarkiv: november 2016

Och årets marknadsföringsstuderande är…

Idag bjöd ämnesföreningen HankMark på glögg och pepparkakor på tisdagskaffet. För den som eventuellt inte ved vad tisdagskaffe är för nåt, så är det marknadsföringsstuderandes och -personalens gemensamma fika, tisdagar kl. 14 i seminarierummet .

Förutom att njuta av den juliga serveringen och stämningen, diskuterade vi Micael Dahléns effektfulla gästföreläsning, som varit strax innan. Vi återtog också traditionen med att lotta ut veckans bok efter ett litet uppehåll. Två stycken böcker var på spel denna gång, och det var Maria Lång och Lotta Forsberg som fick sig ett tillskott i sina bokhyllor.

Spänningen fortsatte med utdelning av den ärofyllda utmärkelsen Årets marknadsföringsstuderande 2016. Som Annika sa i sitt tal, är valet svårt, då vi har så många trevliga och duktiga studerande. Årets vinnare blev Caroline Högnäs, som lyckligvis tog sig tid att komma på julglöggen trots en pressande gradudeadline.

Stort grattis, Caroline!

caro

Konsumera eller tänka efter?

blackfriday-alaostamitaan
Black Friday, sista fredagen i november, är ett relativt nyimporterat promotionsjippo för våra finländska förhållanden, men som syns allt kraftigare i affärernas reklamer och kampanjer, i kassaköerna och på parkeringsplatserna. Budskapet är att det är just nu du ska passa på handla när reaprocenterna och erbjudandena är som bäst, som startskott till julhandlen, och då dessutom skatteåterbäringarna också är snart på väg att trilla in på en och annans konto.

Intressant nog sammanfaller en annan temadag samtidigt, nämligen Köp inget – dagen, som är ideologiskt raka motpolen till Black Friday. På kampanjens hemsida beskrivs dagen som ”ett tillfälle att kritiskt granska vår dagliga konsumtion. Vilka är våra egna behov och vilka är föreställningar och illusioner förmedlade av reklamer i vår omgivning? Genom att inte shoppa under en dag övar vi oss att tygla våra köpimpulser, funderar över vår alldagliga konsumtion och inspireras att genomgående börja konsumera mera ekologiskt.

Saara Koho i Markkinointi & Mainointa funderar också över koppingen mellan dessa två temadagar; handlar man saker för att man behöver, eller konsumerar man för att sedan våndas över alla onödiga prylar man har, och allt man borde föra till någon form av återvinning? Vad har det riktigt för konsekvenser vad vi köper, för oss som individer, eller ur hållbarhetssynvinkel?

Fast det i praktiken skulle vara lättare att ”fira” Köp inget – dagen gärna på någon annan dag än just Black friday, då budskapet vill drunkna i reklamflödet, passar tidpunkten ändå bra som en påminnelse till eftertanke där mitt i rearushen.

Finland i bild

bn-qs600_finmoj_m_20161109164054

Att göra reklam för Finland i bild handlar inte bara om vackra landskap med insjöar, snö och norrsken. Ett led i marknadsföringen av landsvarumärket Finland har varit att ta fram emojis som ska på ett lite nytt sätt lyfta fram det som är speciellt och kännetecknande för vårt land. Bilder säger som bekant mer än tusen ord, kanske så också i mobil kommunikation?

Emojina, som Utrikesministeriet lanserade i fjol, belönades redan i mars 2016 i tävingen Vuoden viestintätyö (Markkinointi & Mainonta) och nu har de också fått internationellt erkännande på den årliga konferensen City/Nation/Place i London. Utrikesministeriet berättar i sin pressrelease att man lyckats få med två av bilderna i en internationell standard för smarttelefonen världen över. Det är yllesocks- och bastuemojierna som nu finns med på denna lista. Bland de övriga 49 (som man hittar på This is Finland – sajten) finns klassiska symboler som karelska piråger, salmiak och basturis, sisu, mödraförpackningar och jultomtar, men också en hel del bilder där man mer med glimten i ögat beskriver sådant som är typiskt finländskt, som tillräckligt personligt utrymme på busshållplatser eller fenomenet ”kalsarikännit”. En av mina favoriter är headbanger-emojin; vilka gillar du?