månadsarkiv: maj 2016

På gång inom konsumentbeteende

nccr

Vilka slags teman är det som för tillfället är ”heta” bland de marknadsföringsforskare som inriktat sig på konsumentbeteende? Det var en fråga jag hade i tankarna i förra veckan, när jag deltog i Nordic Conference on Consumer Research i danska Århus. Århus är för övrigt en väldigt gemytlig stad, passa på och gör ett besök om ni har läge nån gång!

Så, vad är det som är inne bland konsumentforskarna just nu? Digitalisering är ett fenomen som förändrar vårt beteende som konsumenter hela tiden i takt med att nya teknologier och medier tas i bruk i vår vardag, och detta kan ju vara intressant att studera också teoretiskt. Eller vad sägs om rubriker som ”From personal shoppers to self-styling tools – how fashion apps re-shape marketing and consumption practices” eller ”Outfit of the day: negotiating fashion blogging, the self and the market”? Bland andra intressanta exempel på konsumtionsgemenskaper på nätet, som forskare intresserade sig för, fanns allt från nätpokercommunities och online-bantningsgrupper till foodie-bloggare och deras relation med fine dining-restauranger.

På många håll i Norden pågår också forskningsprojekt kring mat, bl.a. kopplat till trender som convenience, hälsa och välbefinnande, och hållbar konsumtion. Många studier som presenterades på konferensen handlade om frågeställningar kring matsvinn, som t.ex. ”Ugly vegetables and their effects on consumer responses”. Hur är det med dig som konsument; skulle du välja krokigare och knotigare morötter och minska på avfallet, eller skulle det nog i praktiken vara de symmetriska och fina rotsakerna som skulle hamna i din matkorg?

uglyveg

Ett annat ganska nordiskt särdrag inom konsumentforskningen är intresset för familj och genusfrågor i konsumtion. På NCCR fick vi bl.a. höra om hur rollen som mor-/farförälder konstrueras, och på vilka sätt danska pappor är delaktiga i familjens matkonsumtion.

Söker du idéer t.ex. till en kommande gradu eller kandidatavhandling och tycker att en konsumentvinkel kunde vara din grej, eller annars vill ha pejl på det aktuella inom konsumentfältet, lönar det sig kanske att kika på hela programmet som inspiration.

Analytiskt + kreativt arbete = innehållsplan

Känner du till produkten som finns i lådan här?
IMG_2554

Det är kanske den något äldre konsumenten som hittills varit produktens viktigaste användare, men för människor i åldern 18-30 verkar Carmolis-dropparna vara ganska obekanta. Hur ska man genom marknadsföringsåtgärder på sociala medier få målgruppen 18-30-åringar att vilja börja använda denna produkt? Det var utmaningen, som deltagarna i vårens nya kurs Community Management fick bita i. Produkten har hittills inte varit speciellt synlig på sociala medier, så kursdeltagarna fick börja bygga upp dess närvaro från ganska rent bord och själva fundera ut vad varumärkets personlighet riktigt är och var och hur det borde synas för att attrahera också yngre konsumenter.

Studerandena hade som uppdrag att i grupp arbeta fram en innehållsplan för sociala medier för Carmolis. Det innebar allt från att göra bakgrundsresearch och nulägesanalys, till att fundera ut på vilka (sociala) medier kommunikationen borde ske för att bäst nå målgruppen i fråga. I detta grupparbete fick studerandena också ge utlopp för sin kreativa sida, när man skulle ta fram mera konkreta förslag på vad det kunde handla om för innehåll som man publicerar på de olika sociala medierna. Här kom verkligen en hel del visuella och verbala talanger fram. Skratten klingade högt i föreläsningssalen åt alla humoristiska animationer, videoklipp, slogans och inlevelsefulla presentationer. Men det handlade inta bara om det roliga och kreativa, utan i sina arbeten funderade grupperna också på hur man skulle mäta effekterna av de satsningar man gjort; att marknadsföringen skulle leda till mätbara resultat också. Nedan ser ni ett litet axplock av vad några av grupperna presenterade:

E. Buss, M. Lindqvist & P. Latvasalo

E. Buss, M.Lindqvist & P.Latvasalo


S. Storbacka, J. Järvi & I. Doshoris

S.Storbacka, J.Järvi & I.Doshoris


J. Törnqvist, M. Franck & J. Mäkinen

J. Törnqvist, M. Franck & J. Mäkinen

På kursen samarbetade vi med reklambyrån C2. Hanna Sjöberg och Mikko Vartiainen delade med sig av sin expertis i somefrågor och gav studerande det konkreta caset att jobba med. I slutpresentationerna var Hanna och Mikko också med och kommenterade förslagen, vilket säkert också bidrog till att det kändes att det hela var mera ”på allvar” och kursdeltagarna verkligen satte in en extra växel när de pitchade sina förslag. Ur lärarsynvinkel har det varit en synnerligen intressant och rolig kurs att följa och det verkar som om studerandena också gillat det här sättet att jobba som omväxling. Kursen är tilltänkt för marknadsföringsstuderande på andra året och går igen nästa vårtermin, så passa på då om du tyckte det här lät intressant!

Närbutikerna i förnyelse

Bild: Kesko

Bild: Kesko


Som bäst rör det på sig en hel del inom den finländska detaljhandeln. Keskos köp av Suomen lähikauppa börjar synas i gatubilden, då Siwa- och Valintataloskyltana monteras ner och dessa butiker förvandlas till K-marketar. I samma förnyelseprocess fräschas också de existerande K-marketarna upp med ny visuell profilering och ökad självständighet för enskilda köpmän att styra sitt sortiment. Det ska innebära en bättre anpassning av butikernas produktutbud till det som de lokala kunderna intresserar sig för, berättar Markkinointi & Mainonta. Mera geodemografisk segmentering, med andra ord. Får se vad det kan bli för specialisering i din närbutik, vad sortimentet säger om det område där du bor?

Studerande på kursen Challenges in Retailing Management, som är en fördjupad kurs i samarbete med Vasa Universitet, har denna vår fått lite extra insyn i fallet Siwa, vilket ju var ganska lägligt tajmat med tanke på de stora strategiska förändringar som de är mitt inne i. Studerandena var häromveckan på en tvådagars studieresa till Helsingfors, där de gjorde grupparbeten kring problematiken i detta företag och presenterade sina resultat för företagets representanter. Under tidigare årgångar har man i denna kurs också bla.. besökt Coop i Umeå och Björn Borg Finland, vilket du kan läsa mera om här.

ämnesinfo blogg

Förra veckan hölls huvudämnesinfo och -mässa åt första årets studerande och vi hade en hel del ”buzz” kring vårt marknadsförarbord. Många var nyfikna på vår brand quiz och det visade sig nog att studerande har överlag bra koll på varumärken och symboler. Något överraskande verkade de knepigaste fallen vara relaterade till spelbranschen och inte heller symbolen från en öletikett var riktigt lätt att känna igen, utplockad från sitt sammanhang.

logoquiz

På själva ämnesinfon överlät vi ordet åt två utexaminerade marknadsförare, Hanna Sjöberg som jobbar som copywriter på reklambyrån C2 och J-P Niemi som är marknadsföringschef på Wärtsilä Energy Solutions. Dessa två alumner är bra exempel på bredden i de arbetsuppgifter man kan hamna att syssla med som utexaminerad; allt från att sköta om relationerna till stora, internationella kunder som köper kraftverk till att hitta på kreativa och informativa sätt att instagramma åt ett kundföretag.

FullSizeRender jp

På tal om innehållsproduktion i sociala medier… En nyhet detta läsår i undervisningsväg är kursen Community management, där studerande jobbar med ett konkret case i marknadsföring i sociala medier. I morgon är det dags för studerandena att pitcha sina förslag åt uppdragsgivaren och vi är väldigt nyfikna att höra hurdana lösningar de kommit fram till!