Emil Kylämarkula upplever kulturskillnader i Shanghai

För studerande som antagits år 2009 eller senare via inträdesprovet eller år 2010 eller senare via studier vid öppna universitetet ingår en utlandstermin i kandidatexamen. Utlandsterminen kan avläggas antingen i form av utbytesstudier eller praktik utomlands. Jag har bett Emil Kylämarkula som avlägger sin utlandstermin i form av utbytesstudier i Shanghai att berätta hur han upplever studierna utomlands. Vill du läsa andra studerandes erfarenheter av utbytesterminen – välj kategorin ”utbyte” till höger.

Ni hao!

Det är Emil från Shanghai här morjens! Jag är en marknadsföringsstuderande på 24 år och utför mitt utbyte i Fudan University School of Management.

Skolan här är enorm och består av 32 000 studerande varav cirka 3 000 är utbytesstuderande. Själva campuset är ett 3×3 kilometer stort område men alla mina fem kurser tar plats i Guanghua Twin Towers som även är huvudbyggnaden för universitetet. Kursutbudet var inte så brett men jag hittade bra med kurser som jag kunde placera i schemat och lyckades även få lite fritid emellan studierna. De kurser som jag läser här kan ses som kurser i entreprenörskap och för att komma ut ur min ”comfort zone” tog jag även en kurs i finansiering. Kurserna här har hittills varit enkla men kräver en del jobb även utanför skolan. Alla kurser har ”midterms”, en tent samt presentation i slutet av terminen. Föreläsarna här är till största delen sakkunniga men vissa av dom har svårt att lära ut det. Jag råkade välja sådana kurser (det var kurser som universitetet här rekommenderade mig) som till största delen består av mexikanska studerande vilket betyder att timmarna emellanåt kan bli väldigt hektiska. Till största delen är jag väldigt nöjd med skolan och som plus råkar Fudan vara rankad som ett av Asiens toppuniversitet!

Jag har träffat många nya vänner under terminen. Många studeranden är från Skandinavien men även människor från södra delen av Amerika har hittat sig hit. Själv försöker jag blanda mig in i så multikulturella grupper som möjligt, dock är mina närmaste vänner här från Europa. Jag bor på campuset i en etta där endast internationella studerande bor. Jag rekommenderar detta, för det är det enda stället man kan finna sig ensam i Kina.

Kina är enormt och själva Shanghai är väldigt utspritt, allt från downtowns skyline till mindre utvecklade områden. Downtown är ett väldigt tufft ställe och vi besöker det regelbundet bara för att njuta av livet och se på när miljoner av kineser stressar. Jag har besökt områden runtomkring Shanghai men har ännu inte hunnit besöka mittersta och södra delen av Kina vilket jag har tänkt göra. Landskapet och människorna blir radikalare desto längre in i Kina du reser. Jag har även rest till Hong Kong och Seoul, vilka båda var fantastiska ställen!

Människorna försöker i stora drag vara trevliga här fastän de spottar, gör konstiga ljud och istället för att be och tacka en för små saker, fräser de och du hör sällan tack eller hej i Kina. Men det är deras kultur. Kulturen kunde i viss mån jämföras med den finska kulturen. Väldigt få människor pratar engelska och oftast får man ta till teckenspråk. Jag lärde mig mycket fort att man alltid skall ha med sig en lapp där det står på kinesiska var man bor och vart man vill fara om man vill åka taxi. De kan ändå ta dig till fel ställe. Människorna här förstår inte alltid vad man vill att de skall förstå. Shanghai försöker vara väldigt västerländskt, vilket det är om man jämför med resten av Kina. Maten är en annan sak… Jag trodde att maten skulle vara mycket bra här i Shanghai men den är allt annat än det. Den är mycket billig, men allting är fett och det är omöjligt att hitta hälsosam mat här om man inte vill betala sig sjuk på de.

Jag har varit mycket nöjd med mitt val att komma till Shanghai, efter alla papper man måste fylla i här och i Finland. Det har varit väldigt roligt och lärorikt här, jag vill tacka Hanken för denna möjlighet!

Vi syns nästa år!

Emil

Facebooktwitterpinterestlinkedinmailby feather