För studerande som antagits år 2009 eller senare via inträdesprovet eller år 2010 eller senare via studier vid öppna universitetet ingår en utlandstermin i kandidatexamen. Utlandsterminen kan avläggas antingen i form av utbytesstudier eller praktik utomlands. Jag har bett Lauri Laaksonen som avlägger sin utlandstermin i form av utbytesstudier i München att berätta hur han upplever studierna utomlands.
Hallo Zusammen!
Jag heter Lauri Laaksonen och är en 23 år gammal marknadsföringsstuderande, som för tillfället är på utbyte i den sydtyska staden München i landskapet Bayern. Skolan jag går på heter Ludwig-Maximilians Universität eller mer enklare sagt LMU. Utöver mig själv är det ungefär 50 000 studerande vid universitetet, vilket är hälften av Münchens alla högskolestuderande.
LMU har inget egentligt campus, utan skolans byggnader är spridda över staden. Man kan dock säga att skolan har en huvudbyggnad och det är här (eller direkt intill) jag har alla mina lektioner. När man åker på utbyte från Hanken blir man automatiskt inskriven till institutionen för Betriebswirtschaftslehre (BWL), som fritt översatt är företagsekonomi (business administration). Kurser som jag läser är t.ex. Risk Management, Market Analysis, People & Organization och International Management. Överlag håller skolan en mycket hög nivå och själva universitetet samt dess olika institutioner har klarat sig bra i internationella mätningar.
Men det om skolan, hur ser själva livet ut här jämfört med livet i Vasa? För det första så bor det 1,4 miljoner människor i München, vilket ju är lite mera än de 66000 man är van med. Det som dock överraskat mest gällande detta är det att staden inte känns så stor. Detta är kanske mest tack vare det att det inte finns några hiskeliga skyskrapor i centrum, utan istället en mer historisk och mysig arkitektur. Lokaltrafiken sköts av U-Bahn (metro), S-Bahn (lokaltåg), spårvagnar och bussar. Hela systemet är mycket väl uppbyggt och utbrett, vilket underlättar livet här eftersom distanserna är ibland mycket långa. När man inte har skola, så finns det en hel del att göra här. Om man är sportintresserad (som undertecknad) kan man knalla iväg för att se på Bayern Münchens och 1860 Münchens fotbollsmatcher eller om man trivs bättre i en ishall så spelar Red Bull München i den högsta ligan i Tyskland. Dessutom erbjuder (för en liten peng) skolans idrottsorganisation allt från yoga till skidning och rodd till karate. Ett ypperligt ställe att idrotta här är gigantiska Olympiapark, som byggdes inför OS 1972, där även en stor del av studerandebostäderna finns. Utöver idrott är även konst och kultur starkt närvarande i stadsbilden. Kort sagt så känns staden inte för stor även för en Vasabo, men den har att erbjuda allt vad en stor stad ska ha och till och med lite till.
Det bästa med att vara på utbyte då? Det är nog att du utvecklas som människa och lär känna dig själv på ett helt annat sätt. Från dag ett träffar du nya människor från hela världen med olika bakgrunder och nästan varje dag utsätts du för kulturkrockar. Det bästa sättet att handskas med detta är att ha en öppen inställning till det hela och det är då som du utvecklas som människa. För mig själv har en stor kulturkrock varit den tyska organiseringen eller egentligen det att den inte finns här. Tyskland anses ju vara ett väl organiserat land och detta stämmer tydligen bra på de norra delarna av landet, men Bayern är en annan femma. Tydligen så säger även tyskarna i norr att de som bor i Bayern inte är ”riktiga” tyskar och München kallas ibland för Italiens nordligaste stad. Livsstilen här är alltså en mix av tyskt och italienskt, vilket leder till att allting inte kanske alltid går exakt som det ska, men å andra sidan så är människorna här mer varma och avslappnade än i norra Tyskland.
Innan jag avslutar detta inlägg måste jag ta och skriva några rader om öl. Öl är Bayerns stolthet och här finns otaliga mängder stora och små bryggerier som alla följer det s.k. Reinheitsgebot (renhets-påbudet) från 1516. I sin korthet är det bestämmelser om vad som får användas vid öltillverkningen och är på sitt sätt en kvalitetskontroll. För att fira ölet ordnas det i september-oktober skiftet varje år världens största folkfest, nämligen Oktoberfest, med ungefär 6 miljoner besökare årligen. Detta är kanske den häftigaste händelsen jag varit med om och jag rekommenderar varmt att om ni har möjligheten att besöka den så gör det.
Lauri Laaksonen